Kleuterklassen

Kleuters leven met volle overgave in de omringende wereld en gaan nog helemaal op in hun zintuiglijke indrukken. De omgeving waarin het kind vertoeft is daarom van groot belang. Alle materialen, de kleuren en geluiden, maar ook het gedrag en de morele kwaliteiten van de volwassenen om het kind heen, alles wordt zonder terughouding opgenomen. Daarom zijn de kleuterklassen huiselijk en met bijzondere aandacht ingericht. Al het materiaal is mooi gevormd en zoveel mogelijk van natuurlijke grondstoffen: lappenpoppen, kabouters, blokken, planken, servies en keukengerei, verkleedlappen en kleren. Het speelgoed is niet ‘af’; het is bruikbaar voor meerdere doeleinden en laat ruimte aan de fantasie. Wij gaan zorgzaam om met de materialen en stimuleren de verwondering en verrassingen die de natuur ons biedt.

PLF-20141121-0289De kleuter leert voor een groot deel door zijn natuurlijke drang tot nabootsing. En vindt houvast en vertrouwen in het vaste verloop van de dag, de week en de seizoenen. De kleuter geniet als hij weet wat er komen gaat. De dagen zijn dan ook ritmisch opgebouwd. Daarin hebben sprookjes, versjes, ambacht- en kringspelletjes, boetseren met bijenwas, tekenen, schilderen, knippen en plakken en ook wekelijks brood en soep maken hun eigen plaats. Elke ochtend is er ook het vrije spel, dan doe je wat je hart je ingeeft. Zo wordt de basis gelegd waarop het kind later kan uitgroeien tot een vrolijk en actief lerend schoolkind. 

De school heeft 5 kleuterklassen voor de vier- tot zesjarigen, en de kinderen blijven in principe alle jaren bij hun eigen kleuterjuf.