VOK

De Vereniging voor Vrije Opvoedkunst organiseert regelmatig lezingen en workshops over de Vrije School, opvoeding en antroposofie. Alle activiteiten zijn opgenomen in de schoolagenda.

 

 

De VOK: Vereniging voor Vrije Opvoedkunst

Ben je op school bij een lezing geweest? Een cursus? Of misschien bij een activiteit zoals de Adventsochtend? Dan is de kans groot dat wij als VOK van Vrije School Michael de organisatie daarvan geregeld hebben. Hieronder willen we je graag meer vertellen over de achtergrond en het werk van de VOK.

Wat is de VOK?

De VOK is van oorsprong één van de oudste verenigingen binnen de vrijeschoolbeweging in Nederland. De landelijke vereniging is opgericht in 1928 en is ook in plaatselijke afdelingen actief. De Vereniging voor Vrije Opvoedkunst wil de pedagogie van Rudolf Steiner ondersteunen en versterken, en doet dat landelijk op verschillende manieren:

  • Het uitgeven van een tijdschrift, en van brochures over diverse pedagogische onderwerpen
  • Het organiseren van cursussen, themadagen en congressen voor ouders en belangstellenden

Daarnaast houdt de landelijke VOK contact met de plaatselijke afdelingen. Je vindt meer informatie over de landelijke VOK op www.vrijeopvoedkunst.nl

Academie voor ouders

Ook leuk om te weten is dat de VOK de Academie voor ouders heeft opgericht. Op deze academie kun je in drie leerjaren les krijgen in allerlei pedagogische en kunstzinnige onderwerpen. De focus ligt op kennis van de ontwikkeling van je kind en ondersteuning van jouw taak als ouder en opvoeder. De Academie voor ouders is inmiddels zelfstandig geworden, meer informatie vind je op: www.academie-voor-ouders.nl

De VOK op Vrije School Michael

Als VOK van onze school komen we ongeveer eens per acht weken bij elkaar om activiteiten te organiseren. Soms zijn we vooral faciliterend bezig, soms bepalen we ook de inhoud van de activiteit, en voeren die (deels) zelf uit. Een goed voorbeeld van het eerste is de komst van de Driekoningenspelers voor de jongste leerlingen, en een goed voorbeeld van het tweede is de Adventsochtend. We organiseren verder ook lezingen en korte cursussen. Onderwerpen kunnen zijn: de vrijeschoolpedagogie, gezondheidszorg, voeding, de seizoenstafel, transparanten.

Lid worden van de VOK

Deelnemen aan de VOK is leuk om te doen en niet moeilijk. We komen ongeveer eens per acht weken bij elkaar en bespreken dan wat er te doen valt en hoe wij de taken gaan verdelen. Ieder doet wat hij/zij kan. Voel je je betrokken bij school en bij de opvoedkunst van Rudolf Steiner? En lijkt het je leuk om deel te nemen aan de VOK, of heb je vragen? Neem dan contact op met één van ons. We zullen je graag meer vertellen.

Anita te Velde, leerkracht kleuters
Ouders: Anja de Wilde-Borgers, Ingeli Catsburg, Jorinde van Ijzerlooij, Petra Huggers, Mirella van Dijk-Storms, Alice Rowaan