Welkom

Welkom op de website van de Zwolse Vrije School

Wij zijn een basisschool voor 4 tot 12-jarigen, met ruim 400 leerlingen verdeeld over twee scholen.

Ons leerplan integreert de ontwikkeling van de kinderen in elke klas, van de kleuterklas tot de achtste groep, en op alle gebieden van kennis, kunstzin en kundigheid. Zo worden de kinderen voorbereid op hun leven als vrije, zelfstandige mensen die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor medemens en natuur. Na deze school zijn zij prima voorbereid om door te stromen naar de verschillende vormen van het vervolgonderwijs in Zwolle.

Op deze site vindt u veel informatie over onze school en het onderwijs. Ook kunt u zelf komen kijken en zien wat onze school te bieden heeft. Dat kan op de open dagen of door een afspraak te maken via de administratie.

 

Onze school

De schutspatroonPLF-20150122-7580, of eigenlijk beschermengel van de stad Zwolle is de aartsengel Michaël. En dezelfde naam draagt onze school in Holtenbroek. Het onderwijs van onze school is gebaseerd op de mensvisie zoals die in de vele vrijescholen over de hele wereld wordt gehanteerd. Maar onze school staat ook middenin een Zwolse wijk, en heeft te maken met alle eisen die overheden en ouders tegenwoordig aan een moderne school stellen.

Het leerplan ziet er zo uit dat de kinderen vanaf de kleuterleeftijd tot de overgang naar de middelbare school, de wereld van de natuur en de door mensen voortgebrachte cultuurvormen, vroeger en nu grondig leren kennen. Daar horen ook alle vaardigheden bij die iedere school je bij brengt. Op deze wijze leer je de wereld kennen, en jezelf daarin te bewegen. Dit maakt je pas tot een vrij mens. “Vrij” wil dus niet zeggen dat wij alleen zelf bepalen wat de inhoud van het onderwijs is, of dat aan de kinderen geen eisen worden gesteld of er structuur in de dag bestaat. Niet alleen werken wij aan de ontwikkeling van de kinderen van deze tijd, zoals zij willen groeien in al hun aspecten van hoofd, hart en handen, maar net zo goed aan die van de leerkrachten en de gehele school. Zo ontstaat er een school die respect voor zichzelf, de ander en de omgeving hoog in het vaandel draagt.